Nachtwerkers

Nachtwerkers zijn de mensen die zorgen dat wij de dag doorkomen. Dat we kunnen ontbijten, reizen, ontspannen, thuiskomen, veilig zijn. Opgelapt worden als we onderuitgaan of als herboren aan de dag kunnen beginnen. Met een gerust hart de deur achter ons dicht kunnen trekken. Terwijl wij uitgaan of juist uitrusten, gaan de nachtwerkers aan de slag.

Wouter Nordt (75 jaar)

Voorzitter Sterrenwacht/EWSK (Eindhovense Weer- en Sterrenkundige Kring).

Tekst: Paul van Vugt 
Beeld: Eddie Mol

Overdag zie je hier alleen de zon, en dan moet het ook nog onbewolkt zijn. We zijn echt afhankelijk van de duisternis. En dan kunnen we rekenen op een divers publiek. Kenners komen speuren naar kraters op de maan of de ringen van Saturnus. Er komen ook wel eens recreanten, terwijl het met bakken uit de hemel komt. Die weten niet dat er dan niks te zien is. Het koepeldak kan dan niet eens open.

Yvonne van Loon (40)

Gogo-danseres / entertainer en eigenaresse van Onstage International

Tekst: Danielle Linders
Beeld: Eddie Mol

Welkom in de nacht van… op blokken dansen.
“Je moet als danseres sterk in je schoenen staan, want iedereen vindt iets van je. Voor mij maakt het niet uit of ik in een club dans of op een festival of familie-evenement ga steltlopen; het publiek moet het te gek vinden. ’s Nachts is het – laten we eerlijk zijn – allemaal wat sexyer, maar het idee blijft hetzelfde: mensen vermaken. Ik ben een entertainer in hart en nieren. Als ik zou stoppen met dansen, groeit mijn bedrijf misschien harder, maar voor nu wil ik zelf nog te graag op een podium staan. Dat hou ik vol omdat ik altijd ver weg ben gebleven van alcohol en drugs. Mensen denken al snel dat ik een wilde meid ben, maar als je zin hebt om naar de club te gaan, moet je mij in mijn vrije tijd niet bellen; dan zit ik lekker in mijn joggingbroek op de bank.”

Mahinder Brispat

Stadsreiniger Ergon

Tekst: Paul van Vugt 
Beeld: Eddie Mol

Welkom in de nacht van… Stadsreinigen in Eindhoven
Nooit eerder zag ik zo’n puinhoop als na de avondklokrellen. Het geweld dat ontplofte rondom het Stationsplein. Die dag is een zwarte bladzijde voor de stad Eindhoven. Voor de ondernemers, de bewoners.

Samen met de collega’s van Ergon zorgen we er ’s nachts voor dat de stad schoon aan de dag begint. Tot de laatste peuk aan toe. Ook dat kleine afval zwerft lang rond en is dus zeer onvriendelijk voor het milieu en voor het aanzien van de stad.

Die peuken staan in schril contrast met al dat glas, de stenen en uitgebrande auto’s van de ene nacht. De zwartgeblakerde fietsen en scooters. Tot diep in de ochtend kregen we hulp van vrijwilligers om Eindhoven puinvrij te maken. De waardering van de burgers was groot. We kregen complimenten, kaarten, worstenbroodjes, chocolade, zelfs chinees eten.

Als trotse Eindhovenaar doet het iets met me, als mijn eigen stad in puin ligt. Maar laat ik het van de positieve kant belichten: een schone stad voelt goed. Het maakt mensen gelukkiger. Trots op hun woon- en werkomgeving. Daar doe ik het voor.

Search
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten