Succesvol onboarden: zo houd je nieuwe medewerkers langer aan boord
- 2 min leestijd
Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe medewerker aangenomen, maar het echte werk begint nu pas: de onboarding. Toch blijkt uit onderzoek dat veel bedrijven de onboarding onderschatten. Zonde, want een goed onboardingproces verhoogt de productiviteit, het werkgeluk en de betrokkenheid van je nieuwe collega aanzienlijk. Please HR Professionals laat zien hoe je ervoor zorgt dat jouw onboarding niet alleen efficiënt, maar ook inspirerend is.
Wat is onboarding precies?
Onboarding, ook wel instromen genoemd, is het proces waarin nieuwe medewerkers kennismaken met hun rol, hun team en de organisatie. Het doel? Nieuwkomers transformeren tot geïntegreerde, bevlogen en productieve medewerkers en op termijn zelfs tot ambassadeurs van jouw bedrijf. Dit proces begint al vóór de eerste werkdag en kan soms tot wel acht maanden duren.
Waarom is een goede onboarding zo belangrijk?
De feiten spreken voor zich:
- 5% van de nieuwe medewerkers stopt na een slechte eerste dag.
- Bijna een derde van de nieuwe medewerkers verlaat de organisatie binnen het eerste jaar.
- Het vervangen van een medewerker kost gemiddeld 50-150% van hun jaarsalaris.
Een gestructureerd onboardingproces voorkomt dit soort problemen. Het biedt medewerkers een ‘zachte landing’, verhoogt hun productiviteit met 17% en draagt bij aan lagere verloopkosten. Bovendien heeft een succesvolle onboarding een positief effect op de employer branding van je organisatie.
De drie pijlers van een sterk onboardingprogramma
Een goed onboardingprogramma kent drie pijlers: operationeel, sociaal en strategisch.
- Operationeel. Zorg dat praktische zaken die nodig zijn om te starten, geregeld zijn. Denk aan een getekende arbeidsovereenkomst, laptop, accounts, inlogcodes, een inwerkmap of functieprofiel. Dit geeft de nieuwe medewerker een duidelijk en gestructureerd begin.
- Sociaal. Persoonlijke aandacht maakt een groot verschil. Denk aan een warm welkom, een buddy die fungeert als aanspreekpunt en kennismakingen met het team. Zo voelt diegene zich direct onderdeel van het team en verlaag je de drempel om vragen te stellen.
- Strategisch. Help de medewerker begrijpen hoe diens rol bijdraagt aan de missie en visie van het bedrijf. Dit kan door middel van kennismakingsgesprekken met collega’s van andere afdelingen, een bedrijfsuitje of evaluatiemomenten. Zo zorg je ervoor dat de nieuwe medewerker zich de bedrijfscultuur snel eigen maakt.
Niet te vergeten: het inwerkplan
Bij een onboardingprogramma hoort ook een persoonlijk inwerkplan. Hierin vind je:
- Doelstellingen: wat wil je bereiken tijdens de inwerkperiode?
- Taken en werkzaamheden: deze worden geleidelijk uitdagender naarmate de medewerker groeit.
- (Globale) tijdlijn: van dag één tot volledige zelfstandigheid.
- Begeleiding: wie biedt ondersteuning en wanneer en hoe wordt deze afgebouwd?
Met een goed inwerkplan zorg je voor een gestructureerd en succesvol onboardingproces. Hierdoor weten zowel de nieuwe medewerker als de direct leidinggevende precies wat ze van elkaar mogen verwachten en voorkom je onduidelijkheid.
Investeren loont
Wellicht denk je na het lezen van dit artikel dat onboarding vooral tijd kost, maar onderaan de streep levert het je 100% meer op. Door aandacht te geven aan operationele, sociale en strategische elementen en een helder inwerkplan op te stellen, werk je actief aan medewerkerstevredenheid, verhoogde productiviteit, minder verloop en een sterker werkgeversmerk. En dat merk je!