Paul Ramakers: Leef jij het leven dat je wilt?

Op 19 februari 2019 veranderde het leven van Paul Ramakers voorgoed. Wat een onschuldige verkalkte blauwe plek op zijn been leek te zijn, bleek een kwaadaardige tumor. De amputatie van het been volgde. Maar ook: het inzicht dat zijn leven de afgelopen jaren alleen maar draaide om presteren. Ten koste van familie, collega’s, vrienden en Paul zelf. Nog voor zijn operatie nam Paul ontslag en sindsdien trekt Paul de wereld door met zijn missie: een wereld creëren waarin mensen voluit zichzelf zijn.

Afgelopen april stond Paul op het podium van 24 Uur in Bedrijf waar hij voor 150 ondernemers zijn verhaal deelde over de ‘waarde van de wil’. Waarom doen we zoveel dingen die we niet écht willen? En doen we dingen juist níét waar we eigenlijk heel blij van worden? We gingen erover in gesprek met Paul.

Tekst Colette de Vries
Beeld Saskia Kropff

Waarom geven we het stuur over ons leven zo makkelijk uit handen?
“We laten ons gek maken door alles wat er om ons heen gebeurt. Al die pleisters die we plakken om maar niet naar onszelf te hoeven kijken; een grote auto, nog een vakantie, avonden achter elkaar op een schermpje turen. Het leidt allemaal af van wie we werkelijk zijn. En we worden enorm in kaders gepusht. Dat begint al op de basisschool. Je wordt steeds minder jezelf en je vormt je naar het gemiddelde. Voor jezelf opkomen en de andere kant op bewegen, is heel moeilijk.”

“De spiegel die mij is voorgehouden, toen mijn eigen sterfelijkheid om de hoek kwam, maakte het enorm simpel. Als je de dood in de ogen kijkt, doet heel veel wat belangrijk leek er ineens niet meer toe. Dan kom je tot je eigen kern: wat is nu echt belangrijk voor mij? Met echte aandacht voor jezelf in plaats van te focussen op de buitenkant. Geld verdienen is een middel om een mooi leven te hebben. Maar als geld langzaamaan het doel wordt in plaats van het middel, heb je geen mooi leven meer. Stel jezelf eens voor dat je leven over een jaar eindigt, blijf je dan doen wat je nu doet?”

Wie of wat zit er nog wel eens aan het stuur van jouw leven?
“Mijn prestatiedrang. In mijn hoofd ben ik vaak bezig met de next step. Dat competitieve zit toch in me. Het moet altijd beter en groter, waardoor ik niet altijd voldoende geniet van het moment. Dus zeg ik iedere dag tegen mezelf: ‘Waar ik nu ben, is precies wat ik nodig heb. Vandaag loopt zoals vandaag moet lopen.’ En daar zitten alle lessen in die ik te leren heb. Goed is goed.”

De weg vinden naar je echte zelf is niet eenvoudig. Wat is je gouden tip?
“Veel mensen weten niet precies wat ze willen. Die vinden dat een moeilijk vraag. We blijven maar kennis verzamelen, boeken lezen, filmpjes kijken, retreats doen. Dat wordt allemaal gefaciliteerd; ‘sit back and enjoy the ride’. Het is de kunst om de waarde te ontdekken van ‘het grote niks’. Prikkelarm zijn. Iedereen heeft daar tijd voor. Het is een kwestie van gewoon plannen en doen. Zonder afleiding je leven overdenken, of beter: voelen. Hoe was mijn afgelopen week. Wat vond ik fijn? Wat wil ik komende week anders doen en wie kan me daarbij helpen? Vertragen, verkleinen, versimpelen, dat is wat ons te doen staat. Iedere dag even lanterfanten en inchecken bij jezelf.”

Jong geleerd is oud gedaan. Welke tip heb je voor ouders?
“We maken het onze kinderen veel te makkelijk door alle problemen voor ze op te lossen. Dit doen we uiteraard uit liefde. Geef je kind de ruimte om iets te leren door ze zelf uitdagingen te laten aangaan en oplossen. Zo leren ze om zelf voor elkaar te krijgen wat ze willen. Natuurlijk ben je er als ouder voor je kind en help je als ze erom vragen. Los eens wat minder op, maar ondersteun je kind te zoeken naar zijn of haar eigen oplossing.”

Je bent een man met een missie. Wanneer is jouw missie geslaagd?
“Ik hoop dat mensen die bewuste tijd met zichzelf gaan inplannen. Iedereen is eigenaar van zijn eigen leven. Maar blijkt dat ook uit de keuzes die je maakt? De generatie na mij is zich gelukkig veel bewuster van het begrip tijd en waar ze die aan besteden. Er is echt een olievlek gaande. Als die groep blijft groeien, dan gaat de meerderheid het anders doen op termijn. Own the situation! Al is het maar over iets kleins. Alles beter dan te blijven hangen in de slachtofferrol.”

Laatste vraag: leef jij nu het leven dat je wilt?
“Ik zit hier nu met jou en we hebben samen een goed gesprek op een mooi terras. Straks sta ik op het schoolplein en krijg ik een knuffel van mijn kinderen. Wat wil ik nog meer? Ik heb vandaag precies wat ik nodig heb.”

paul-ramakers.com

Zoek
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten