Hoe is het met jouw poes?

Kut, schaamspleet, doos, flamoes, gleuf, muis, poes, pruim, spleet, trut, vulva, poenani of het verschrikkelijke woord voorbips … De vagina moet uit de taboesfeer komen. Waar we het woord KUT te pas en te onpas gebruiken om ons ongenoegen mee te uiten, praten we zelden over de kut als een lichaamsonderdeel, waar we naast veel plezier ook veel last van kunnen hebben. Plastisch chirurg Esther Mesters wil daar verandering in brengen. Maar de grote vraag blijft: Hoe halen we het taboe rondom de vagina weg?

Tekst Mariska Pinxt – Van Iersel
Beeld Mirella Sleenhoff en Eline Blok

Esther Mesters, 57 jaar en sinds 10 maanden zelfstandig ondernemer, was daarvoor werkzaam in verschillende ziekenhuizen in Brabant. Een plastisch chirurg met een missie, een dame die graag buiten de lijntjes kleurt. Iemand die een pain in the ass kan zijn, maar vooral een vrouw met doorzettingsvermogen en de overtuiging dat de patiënt altijd op de eerste plaats komt.

‘Soms komen er vrouwen binnen die al jaren pijn hebben. Pijn bij het vrijen. Pijn bij het fietsen. De oplossing kan simpel zijn.’

In haar klinieken in Oisterwijk en Schilde (België) behandelt ze mannen en vrouwen met haar team. Het hart van deze plastische chirurg gaat sneller kloppen wanneer ze vrouwen kan helpen met het verlossen van hun pijn rondom de vagina. Esther: “Soms komen er vrouwen binnen die al jaren pijn hebben. Pijn bij het vrijen. Pijn bij het fietsen. De oplossing kan simpel zijn, door middel van laserbehandelingen of chirurgische ingrepen. Wanneer een vrouw zich na een gesprek gehoord voelt en kiest voor een behandeling, dan zie je de opluchting en het feit dat ze serieus wordt genomen.”

Openheid
In de Turkse en Marokkaanse cultuur praten vrouwen openlijk met andere vrouwen over hun vagina. Nadat zij kinderen hebben gekregen, wordt er gesproken over de schoonheid en verzorging van de vagina. De Nederlandse vrouw heeft vaak te horen gekregen dat ze met de pijn moet leren leven. We bespreken niet vaak met onze vriendinnen hoe de vorm van onze vagina is. Of dat we last hebben van droogheid, waardoor het vrijen pijnlijk is. We gebruiken wat glijmiddel en opgelost is het probleem, denken we. Ons calvinistische denken zit vaak in de weg: ‘Ik moet me niet aanstellen.’ Volgens dokter Mesters ontnemen we onszelf daarmee plezier. “Er is voor velen wél een oplossing, zolang we er maar open over praten.”

Ben jij de plastisch chirurg?
Vrouwen vinden haar door te googelen op internet, of ze zijn al met haar bekend vanwege een borstverkleining of ooglidcorrectie. Het zijn onderwerpen waar minder taboe op zit. Daarnaast helpt het dat ze een vrouw is. “Mannelijke doctoren hebben vaak niet in de gaten hoe vernederend het kan zijn om je als vrouw voor een man uit te kleden of om je benen in de stijgbeugels te gooien. Dat is voor iedere vrouw een lastig moment, en dat begrijp ik als vrouw als geen ander. Daar kan ik op inspelen, empathie voor hebben en ze daardoor geruststellen.”

‘Als vrouw moet je nog steeds 2 keer harder werken om op gelijke voet te staan. Zowel qua waardering als qua salaris.’

“In de wereld van de chirurgie heerst er veel hiërarchie, narcistisch gedrag en denken veel mannen dat ze God zijn. Dat is een hele ongezonde situatie. Als vrouw moet je nog steeds 2 keer harder werken om op gelijke voet te staan. Zowel qua waardering als qua salaris. In het ziekenhuis werd er door patiënten vaak aan me gevraagd of ik de dokter was en hoeveel ervaring ik had. Een vraag die aan een mannelijke arts nooit gesteld zou worden. In mijn assistententijd zag je dat veel vrouwelijke artsen zich mannelijker gingen gedrag. Gewoon om one of the guys te zijn. Ik heb dat geweigerd. Ik ben een vrouw met net zoveel capaciteiten.”

Nu ze haar eigen praktijken heeft, kan ze de patiënt weer centraal zetten, iets wat in de reguliere ziekenhuizen niet meer kon. “Ik had als medisch specialist niets meer te zeggen, de manager bepaalde het schema, de nazorg, extra controles … Er mocht geen tijd meer voor gemaakt worden, waardoor het als productiewerk voelde. Dat is niet waarom ik plastisch chirurg ben geworden. De mens staat centraal en ik wil alle zorg bieden die nodig is.”

Gooische vrouwen
Helaas is er geen zorgverzekeraar die met Esther in gesprek wil over de vergoedingen. “Ziekenhuizen hebben een personeelstekort en daardoor lange wachttijden. Bij mij kunnen  patiënten zo terecht. Maar omdat de budgetten al verdeeld zijn, willen ze niet met mij in gesprek. Zorgverzekeraars lijken geen geld te willen betalen en daardoor worden er heel veel mensen niet geholpen die wel geholpen kunnen worden. Dat betekent dat ik nu voornamelijk mensen ontvang die het zelf kunnen betalen, maar ik wil juist óók die andere doelgroep helpen. Ik geef niet op, ik heb een lange adem en uiteindelijk zal het lukken.

Esther is nu 10 maanden zelfstandig ondernemer. Een keuze die niet geheel vrijwillig tot stand is gekomen, maar wel een keuze die nu goed voelt. Het vraagt veel van Esther.

“Ik sta de hele dag aan, moet goed voor mezelf zorgen en ben continu tien stappen vooruit aan het denken. Over wat er anders en beter kan, hoe ik zorg dat ik zichtbaar ben. Dat doe ik allemaal alleen, daarom is het fijn om met andere zelfstandigen te kunnen sparren. Om ideeën uit te wisselen en elkaar te kunnen vervangen wanneer dat nodig is. Gelukkig heb ik die mensen wel om me heen.”

Weg met het taboe
De vraag blijft overeind: Hoe halen we de vagina uit de taboesfeer? Actrice Anne – Marie Jung maakte voor het blad Libelle de podcast Vagina Dialogen waar ze geen onderwerp onbesproken liet. Waarom is er zoveel schaamte rondom het vrouwelijke geslachtsdeel. Misschien is het tijd voor een eigen podcast van Dokter Esther Mesters waarin we praten over onze onzekerheden, de vorm van schaamlippen, de geur van je poes of de droogheid tijdens de overgang. Waarom laten we op Insta geen voor en na zien van een schaamlipcorrectie, waarom moeilijk gedoe en schaamte. Moet alles dan open en bloot? Dat hoeft niet als jij dat niet wil. Maar wanneer je twijfelt of jouw vagina oké is, wanneer je pijn hebt en er mee rondloopt en niet weet waar je moet zijn: praat dan. En weet dat er wel een oplossing is die jouw leven leuker en lekkerder kan maken.

Dus: Hoe is het met jouw poes?

www.esthermesters.nl

Zoeken
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten