‘Dagen van afscheid kunnen de mooiste zijn’

Afscheid nemen. Iedereen krijgt ermee te maken in het leven. We nemen afscheid van onze naasten. Van het met liefde opgebouwde bedrijf. Van de gezondheid die we zo koesteren. In de podcast WATT IS AFSCHEID gaan David van Iersel en Stefani de Bie samen met hun gasten in op de waarde van afscheid nemen.

Stefani de Bie is uitvaartondernemer bij Hommage Uitvaarten. Dagelijks ziet ze achter de deuren hoe zwaar, maar ook hoe mooi afscheid nemen kan zijn. Stefani: “Het naderende sterven is vaak een olifant in de kamer. Het wordt nauwelijks benoemd, omdat het een te pijnlijk onderwerp is. Met regelmaat kom ik bij mensen thuis waar iemand in de laatste fase van zijn of haar leven is. Maar de dood benoemen, wordt als eng ervaren. En als we het er niet over hebben, dan is het er niet. Maar tegelijkertijd is iedereen ermee bezig. Degene die ziek is, maar ook mensen die dicht bij die persoon staan. Ik hoop de drempel te verlagen om de dood te benoemen. Want dagen van afscheid kunnen een van de mooiste van je leven zijn.

Een ziekbed is zwaar, maar het is tegelijkertijd heel vriendelijk. Want met die tijd die je nog gegeven is, krijg je de mogelijkheid om er iets heel moois van te maken. Ik hoor wel eens: ‘de laatste periode samen was heel waardevol.’ Als je weet dat de dood eraan komt, ga je anders in het leven staan. Je bent je bewust van elke dag. Van ieder moment. Je beleeft alles intens. Materie wordt ineens onbelangrijk. En, hoe cru dat misschien ook klinkt, schept de dood weer ruimte voor iets nieuws.”Afscheid in de brede zin
In WATT IS AFSCHEID gaat het niet alleen over de dood, maar ook over andere vormen van afscheid. Stefani: “Een heel mooi voorbeeld is het verhaal van Paul Ramakers, die jaren geleden zijn been verloor. Daarmee nam hij abrupt afscheid van zijn snelle leven. Hij was altijd druk met z’n carrière. Zijn gezin kwam op de tweede plek. Totdat hij een bultje op zijn been voelde. Het bleek een tumor. Hij werd letterlijk afgeremd met de amputatie van het been.”

“Ik stelde Paul de vraag: ‘Stel je hebt twee keuzes: je been terug, en daarmee je oude leven, of je huidige leven zonder dat been. Daar hoefde hij geen moment over na te denken. Zijn huidige leven brengt hem zóveel meer. Het verlies van zijn been betekende het begin van een nieuw leven. Nu staat hij op het podium om anderen te inspireren om het roer in hun leven om te gooien.”

Beluister de Podcast WATT IS AFSCHEID
Het verhaal van Paul Ramakers is een van de inspirerende verhalen die Stefani en David ophaalden. Je beluistert ze hier.

Podcast

Zoek
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten