Het belang van regelmatige back-ups voor jouw website

Ben jij een van de verstandige 80% van de computergebruikers die regelmatig een back-up maakt van hun computer? Het belang van back-ups wordt vaak pas echt duidelijk wanneer data verloren gaat door een virus of een computerstoring. Maar denk je ook aan het maken van back-ups voor je website?

Waarom een back-up voor je website?

Net zoals computers kunnen ook websites getroffen worden door serverstoringen of virussen, wat kan leiden tot het verlies van belangrijke gegevens. Het regelmatig maken van back-ups is daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je website goed blijft functioneren.

Hoe maak je een back-up?

Het wordt aanbevolen om minimaal eens per dag een back-up te maken van alle gegevens, inclusief de database. De meeste hostingproviders bieden de mogelijkheid om back-ups in te stellen via het klantendashboard. Populaire instellingen zijn maandelijks, wekelijks of dagelijks, maar dit kan variëren.

Back-ups via een CMS: Content Management Systemen (CMS), zoals WordPress of Magento, maken vaak gebruik van modules of plugins voor back-ups. Deze tools bieden flexibiliteit, waardoor je kunt kiezen welke bestanden moeten worden opgenomen. Zo kun je onnodige bestanden uitsluiten om de bestandsgrootte te beperken.

Plugins voor WordPress

Verschillende plugins, zoals UpdraftPlus, VaultPress, BackupBuddy en BlogVault, voegen back-upfunctionaliteit toe aan WordPress. UpdraftPlus, bijvoorbeeld, biedt een gebruiksvriendelijke interface met geavanceerde opties, waaronder de mogelijkheid om back-ups op externe locaties op te slaan.

Ingebouwde module in Magento 2

Magento 2 heeft een ingebouwde back-upmodule die je kunt activeren en aanpassen volgens je wensen. Enige technische kennis is hierbij wel vereist.

Terugzetten van een back-up

Het kan nodig zijn een back-up terug te zetten in geval van problemen. Bij het terugzetten via hostingproviders wordt vaak alles hersteld zoals het was op dat specifieke moment, dus wees voorzichtig als dit ook je e-mails bevat. Bij CMS-herstel kun je selectief aangeven wat moet worden vervangen.

Belang voor e-commerce: Voor webwinkels is het essentieel om te beseffen dat het terugzetten van een eerdere versie tot dataverlies kan leiden. Orders, klantinformatie en bewerkingen na het back-upmoment gaan verloren. Exporteer deze gegevens voor herstel om problemen te voorkomen.

Zoeken
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten