Kapitaal groeit niet zonder persoonlijk geluk

Kapitaal. Keiharde euro’s. Cash. Mooi allemaal, maar weet je wat pas écht een fortuin waard is? Goed personeel! Dat is het kapitaal dat je moet laten groeien.

Tekst: Sabi Tolou
Beeld: Scala Photography

Times Square in New York is het icoon van het kapitalisme. Brainport Eindhoven zou je kunnen zien als de Times Square van Noord-Brabant: de stad heeft de afgelopen 10-15 jaar een enorme verandering doorgemaakt. Eindhoven is een stuk internationaler en veel meer divers geworden. Dat heeft alles te maken met de bedrijven die hier zijn gevestigd en bepaalde type mensen aantrekken en binnenhalen.

In grote steden gaat het aantal mensen hand-in-hand met de werkgelegenheid van een stad. Ieder persoon levert een bepaald rendement op en daardoor kun je dus stellen dat mensen ook kapitaal creëren en daarmee kapitaal zijn. Iedere werknemer heeft een bepaalde productiviteit die in de markt rendeert en circuleert, en de omgeving profiteert van het feit dat er (veel of weinig) werkende mensen zijn.

Naast economisch kapitaal, waarbij je kunt denken aan ondernemerschap, vermogen en groei, bestaat er ook cultureel en sociaal kapitaal. Dat laatste wil eigenlijk zeggen dat iedereen gelijke kansen moet krijgen. Elke verandering in de markt is een kans voor mensen in het lage segment; om die verandering vast te pakken en iets nieuws te bedenken. Zeker in Nederland, waarbij ons sociaal stelsel goed in elkaar steekt. Voor de rijken is elke verandering in zekere zin een bepaalde mate een risico; het kapitaal dat is opgebouwd moet worden behouden of worden vergroot. Een maatschappij draait veel sterker als je de onderklasse kansen geeft om richting de middenklasse te gaan. Dit is de backbone van een economie binnen een stad of zelfs land.

In Nederland hebben we over het algemeen een goede balans in deze lagen. En toch denk ik dat de midden en lage klasse nog meer kunnen renderen als ze meer mogelijkheden en tools krijgen aangereikt. Organisaties moeten hun personeel als belangrijk goed zien; ze brengen waarde naar de organisatie. In plaats van minimale lonen hanteren en mensen uitknijpen. Dan wordt goed leven overleven, en dat wil je niet voor je mensen. Een gezonde werkcultuur is hierbij van groot belang.

Verander een werkcultuur en structuur wanneer je als organisatie groeit en volwassener en vermogender wordt. Want op die manier trek je ook weer nieuw kapitaal aan, in menselijke vorm en in geld: investeringen om die groei te kunnen voorfinancieren. In de huidige markt is het voordeliger om je geld vooraf in je bedrijf te stoppen; dit versnelt het groeiproces. Het aantrekken van nieuw kapitaal is voor start-ups en scale-ups heel belangrijk. Zodat je niet hoeft na te denken aan overleven, maar geld in nieuwe mensen en tools kunt investeren.

Of het nu goede of moeilijke tijden zijn: zorg goed voor je personeel. Geef ze voldoende educatie en laat ze met je bedrijf meegroeien. Stel geld beschikbaar om mensen productiever te maken, door ze op te leiden en nog beter te ontwikkelen. Daar heeft uiteindelijk de hele economie en maatschappij iets aan. Gebruik kapitaal en bespaar niet op menselijk kapitaal. Nooit.

Zoeken
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten