Het is toch een expat, of nie dan?
- 3 min leestijd
Expats komen en gaan. Ze integreren niet, spreken geen Nederlands, maar ze wonen wél in onze huizen. Oja, en ze zijn arrogant. Een bloemlezing van wat je op een verjaardagsfeestje kunt horen. Je voelt al aan: dit is niet helemaal de waarheid. Was dat wél het geval, dan leek de gemiddelde expat verdraaid veel op ome Harry.
‘Short stay, WA?’ zou een bekende worstenbroodjesmaker uit Eindhoven zeggen. Het is een van die termen die je wel vaker hoort als men het over internationals heeft. Zoals je al kon raden, betekent dit letterlijk: kort verblijf. Maar wat is kort, waar ligt dat verblijf en over wie hebben we het eigenlijk?
Uit recent onderzoek, in opdracht van de gemeente Eindhoven, komt de volgende definitie naar voren: short stay is tijdelijke huisvesting voor een periode van minimaal 14
dagen en maximaal 6 maanden, met de mogelijkheid van verlenging tot nogmaals 6
maanden (indien wordt voldaan aan de voorwaarden van de Belastingdienst).
Precies, bij short stay gaat het om huisvesting voor een korte periode. Het gebeurt namelijk best vaak dat internationale medewerkers (al dan niet met gezin) in Eindhoven arriveren en nog geen permanente verblijfplaats hebben. Ze verblijven dan eerst een paar weken of maanden in een short stay faciliteit om vervolgens door te stromen. Dat is vaak het geval bij internationals die hier langer gaan verblijven, wellicht zelfs voor onbepaalde tijd of permanent. Maar je hebt ook internationals die slechts voor een paar weken of maanden in Nederland zullen zijn, dat van tevoren weten, en dus bewust een short stay verblijfsplek uitzoeken.
Hoe lang de verblijfsplek nodig is, varieert nogal. En ook de bewoner kan verschillende achtergronden hebben: zo kunnen zowel kennismigranten, arbeidsmigranten als internationale studenten op zoek zijn naar dit soort woonvormen. En niet alleen internationals maken er gebruik van, ook Nederlanders die met spoed een woonplek nodig hebben, komen weleens bij deze short stay plekken terecht. Je zult begrijpen: de wensen van al deze verschillende doelgroepen, en het budget dat men kan besteden, wisselt behoorlijk.
Maar is er eigenlijk wel een divers, en vooral voldoende aanbod? Daarop is het antwoord even kort als duidelijk: nee! Voor alle hierboven genoemde doelgroepen is er momenteel een tekort aan eenheden woonruimte. Voor een deel is dit een inschatting, omdat bijvoorbeeld het aanbod voor short stay huisvesting voor arbeidsmigranten moeilijk volledig in beeld te krijgen is. Maar het is duidelijk dat de krapte op de woningmarkt zich niet beperkt tot normale woningen.
Veel short stay aanbod, vooral gericht op de kenniswerker en student, bevindt zich in het centrum. Voor arbeidsmigranten waaiert dat meer uit. Omgebouwde kantoorpanden of hotels doen bijvoorbeeld dienst als locatie. Er zit ook nog behoorlijk wat voorraad in de plannen, maar alle zeilen moeten worden bijgezet om de groei aan internationale medewerkers en studenten te kunnen huisvesten de komende jaren.
Ik vind het noodzakelijk dat short stay huisvesting evenveel aandacht krijgt als structurele woningen. Short stay is namelijk een structurele vorm van huisvesting, alleen verandert de bewoner wat sneller. Een voldoende short stay woningaanbod is een belangrijke schakel in de oplossing van de huidige huizencrisis.
Ik hoor je denken: waar kwamen tante Hetty en Ome Harry uit mijn vorige columns eigenlijk terecht, toen ze jaren geleden hierheen kwamen vanuit België? Wel, op een simpel kamertje van 9 m2 met een hoogslaper en wastafeltje. Daar hebben ze 3 maanden hun relatie getest en geconstateerd dat het wel goed zat. Daarna kwam er in datzelfde huis een tweede kamer bij (20 m2) om vervolgens een jaar later naar hun eerste echte huisje door te groeien. Short stay werd long stay …