De man is de carrièrejager, het vrouwtje volgt. Nie dan?

Expats komen en gaan. Ze integreren niet, spreken geen Nederlands, maar ze wonen wél in onze huizen. Oja, en ze zijn arrogant. Een bloemlezing van wat je op een verjaardagsfeestje kunt horen. Je voelt al aan: dit is niet helemaal de waarheid. Was dat wél het geval, dan leek de gemiddelde expat verdraaid veel op ome Harry.

‘De man is de carrièrejager, het vrouwtje volgt …’ Zo wordt er al decennialang gedacht over de verhouding binnen het gemiddelde internationals gezin. Maar klopt dit wel?

Kort en krachtig: ja, in de meeste gevallen is het een man die als first hire naar onze Brainportregio wordt aangetrokken. De vrouw reist later in, al dan niet met kind(eren). De grote MAAR die hier direct op moet volgen, is dat het vrouwtje niet lijdzaam volgt. Zij is niet het type dat smachtend zit te wachten tot manlief huiswaarts keert na een dag werk. Zeker niet!

Wat maakt dat het traditionele rollenpatroon verandert? Expat Spouses Initiative (ESI)* (credit to Kavitha) heeft hierover een mooi stuk geschreven, waaruit ik hieronder wat zaken parafraseer.

De trend bij millennials is dat ‘ik werk/studeer en jij voedt op’ niet meer opgaat. Men kijkt veel meer naar gedeelde verantwoordelijkheden die bij beiden terecht kunnen komen, zonder vooringenomenheid over wie wat ‘moet’ doen.

Steeds vaker zijn koppels tweeverdieners. Bij de overweging van buitenlandervaring laten ze sterk doorwegen voor wie in de carrière zich de mooiste kans voordoet. Wie welke rol in het gezin zal uitvoeren, volgt vanzelf uit de eerdere keuze. No questions asked.

Een andere belangrijke factor is de manier waarop werkgevers hun werving vormgeven. Diversiteit staat hoog op de agenda, en om de workforce beter in balans te brengen, zijn er projectvoorbeelden waarbij vrouwen voorrang krijgen in het aannamebeleid, bijvoorbeeld het Irene Curie Fellowship aan de TU/e. Hier wordt specifiek gezocht naar vrouwelijke wetenschappers. Met als direct gevolg dat het aantal mannelijke spouses in onze regio is toegenomen. Actie-reactie dus!

En wat dacht je van Female Tech Heroes van initiatiefnemers Ingelou Stol en Hilde de Vocht op de High Tech Campus Eindhoven. Ook hier staat diversiteit centraal, en al zou de titel kunnen duiden op een exclusief vrouwelijk project, is dat dus niet zo. Je leest het dan ook als Fe+male Tech Heroes.*** Diversiteit als sleutel tot meer innovatieve oplossingen! Dankzij dergelijke projecten zien werkgevers in dat diversiteit loont. Én dat onze regio openstaat voor elk talent, los van gender.

Een uitdaging die ESI nog wel beschrijft, is hoe de man omgaat met de situatie zodra men in Nederland is geland. De focus ligt op het vinden van een baan, in navolging van zijn vrouw dus. En minder op de wellicht typische ‘vrouwelijke’ opgaves, zoals het vinden van een school voor de kinderen en het inrichten van de woning. Er is dus nog wat aanpassing nodig om bepaalde, diepgewortelde genderafhankelijke taken op te nemen.

De man die de vrouw volgt: voor een paar ouderwetse puristen is het nog steeds met de ogen knipperen. Maar eigenlijk is het geen kwestie van volgen: het is een gezamenlijke strategie. Een familiestrategie, waarin het koppel keuzes maakt voor het gezin, de verantwoordelijkheden deelt en de gevolgen van die keuzes draagt.

Zoeken
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten