Heeft jouw werkplek van de toekomst de wow-factor?

In mijn professionele avontuur belandde ik bij een kantoor dat, ondanks de liefdevolle inrichting door de eigenaar, een beetje de plank missloeg. De kleur ontbrak en het meubilair leek al een paar decennia oud. De gewenste wow-factor was eerder een oh-nee-moment.

Wat nog teleurstellender was: deze inrichting schoot niet alleen visueel tekort, maar had ook zijn uitwerking op de werknemers. De treurnis had een domino-effect op het enthousiasme van de werknemers. En dat zorgde voor een aanzienlijk verloop.

Deze ervaring benadrukt het belang van een sprankelende en inspirerende werkomgeving. Zowel voor het teamgeluk als voor de productiviteit van werknemers.

Een frisse blik van een professional en de bereidheid om het verschil te maken, kunnen de sleutel zijn tot een inspirerende werkplek. Een plek waar zowel het werk als het welzijn van de werknemers tot bloei komen.

De drie W’s

In de dynamische wereld van vandaag worden werkplekken niet langer gezien als slechts een locatie waar werk wordt verricht. Ze zijn geëvolueerd naar veel meer dan dat. Het zijn ruimtes die de drie cruciale aspecten van werkplek, welzijn en de wow-factor combineren.

Handvaten om je op weg te helpen.

Het is mijn missie om deze drie elementen met elkaar te verbinden en een optimale omgeving te creëren waar werknemers in hun kracht gezet worden. Want waarom zou je genoegen nemen met een saai kantoor?

1. Werkplek: Meer dan alleen een bureau

De werkplek van de toekomst gaat verder dan het traditionele kantoordesign. Flexibiliteit en multifunctionaliteit zijn de kernwoorden. Creëer een kantoorruimte die zich aanpast aan de behoeften van verschillende werknemers. Uit onderzoek blijkt dat de tevredenheid en productiviteit met ongeveer 20% toenamen onder werknemers die gebruikmaakten van flexibele werkplekken.

2. Welzijn: Gezonde en gelukkige werknemers

Een gezonde werkplek draagt bij aan het welzijn van werknemers. Integreer natuurlijke elementen, zoals planten en natuurlijk licht. Dit bevordert niet alleen de gezondheid, maar creëert ook een verfrissende atmosfeer. 56% van de werknemers ervaart namelijk minder stress door het toevoegen van planten en natuurlijk licht.

Daarnaast is het belangrijk om ruimtes te creëren die rust en ontspanning bieden, zoals stilteruimtes, lounges of zelfs gamerooms.

3. Wow-factor en talent aantrekken

Een indrukwekkende werkplek heeft niet alleen invloed op de huidige werknemers, maar trekt ook nieuwe talenten aan. Statistieken tonen aan dat bedrijven met opvallende kantoren 30% meer sollicitaties ontvangen dan hun minder opvallende tegenhangers. Dit kan dus absoluut ingezet worden als een USP voor je bedrijf. Zorg er dan ook voor dat dit goed terug te vinden is op de website. Een tof kantoor werkt als een magneet voor talent.

Magische driehoek

De drie W’s (werkplek, welzijn en wow factor) zijn essentiële ingrediënten voor een goed kantoor. Het is dus van belang dat ze alle drie als uitgangspunt worden genomen. Samen versterken ze elkaar en wordt het magisch!

Cijfers over Werkgeluk

Uit onderzoek blijkt dat een goede werkomgeving het geluk van medewerkers met maar liefst 30% kan verhogen. Dat is een enorme stijging! Gelukkige medewerkers zijn meer betrokken, enthousiaster en gemotiveerder om te presteren. Een fijne werkplek zorgt voor een extra dosis energie om de uitdagingen van de werkdag aan te gaan.

Dit betekent niet alleen meer glimlachen 😉, maar ook een toename in motivatie, betrokkenheid en tevredenheid op de werkplek. Het interieurontwerp van de werkplek speelt hier een cruciale rol. Kleuren, verlichting, en meubilair dragen allemaal bij aan het creëren van een positieve sfeer.

De Impact van Werkgeluk op Productiviteit

Maar er is meer goed nieuws. Een goed doordacht interieurontwerp kan de productiviteit met maar liefst 20% verhogen. Dat betekent dat je meer gedaan krijgt in dezelfde tijd. En met minder stress.

Denk aan een ruimtelijke opstelling met ergonomische meubels die medewerkers aanmoedigen om comfortabel te werken. Het juiste kleurenschema kan ook de concentratie en creativiteit stimuleren.

Het is belangrijk op te merken dat er geen one-size-fits-all benadering is voor het ontwerp van kantoorruimtes. Het heeft een persoonlijke aanpak nodig. Neem jij ook geen genoegen met een saai kantoor? Ik help je met een quickscan van je kantoor en breng het tot leven.

Lieke Nooijen, interieurbureau Nooijtgedacht

Zoek
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten