Social Design Talent Award opent de ogen van bedrijven

tekst: Paul van Vugt

Wat zijn slimme antwoorden om de balans te herstellen op de woningmarkt? Hoe maken we effectief werk van de druk op de zorg? En hoe gaan we om met de groeiende afvalberg in onze consumptiemaatschappij? Het zijn zomaar enkele complexe vraagstukken waar ons huidige systeem geen direct antwoord op heeft. We zullen uit een ander vaatje moeten tappen. Anders denken en doen. En voor deze broodnodige, nieuwe inzichten zijn social designers goud waard. De Gemeente Eindhoven geeft ze een podium tijdens de Social Design Talent Award.

We spraken met wethouder Saskia Lammers over het belang van deze award. Over de kracht van social designers. En over de meerwaarde van hun denkkracht voor elke maatschappelijk en commerciële organisatie, ongeacht hun omvang of corebusiness.

Om te beginnen, Saskia: Wat is social design eigenlijk?

Social design is een vakgebied waar ontwerpkracht wordt ingezet om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen. De social designer vertaalt complexe informatie in begrijpelijke taal en ontwerpt nieuwe perspectieven. Bijvoorbeeld rondom inclusie, wonen, mobiliteit, duurzaamheid en zorg. Hun ontwerpmethoden zijn erop gericht om sociale verandering tot stand te brengen en complexe menselijke problemen aan te pakken. Als gemeente zijn we overtuigd van het belang van social designers. Hun nieuwe perspectieven kunnen doorbraken forceren voor vraagstukken waar de gebaande paden van a naar b vast dreigen te lopen.  

En wat houdt de award precies in?

De Social Design Talent Award reiken we sinds 13 jaar uit aan een afstudeerder in Eindhoven die werkt aan een project met maatschappelijke relevantie. Als gemeente stellen we aan de winnaar €10.000,- ter beschikking in de vorm van een opdracht om ideeën te realiseren. Én om connecties te maken met bedrijven die het ingestuurde project ondersteunen. Zo stimuleren we het belang van social design voor de stad en de samenleving.

Hoe vertaalt zich dat naar de stad Eindhoven?

Eindhoven is één van de meest toonaangevende regio’s van de wereld als het gaat om de combinatie van technologie, design en kennis. We kennen ook een lange historie op het gebied van social design. Er lopen jaarlijks bij de gemeente tientallen projecten per jaar waarbij social designers betrokken zijn. Bijvoorbeeld om het sociale domein toekomstbestendig te maken, om participatieprojecten op te tuigen rondom wijken en samen met wijken het concept voor de stadsdeelbibliotheken te ontwikkelen.

Het zijn slechts een aantal voorbeelden waarbij social designers het verschil kunnen maken. We hebben bij de gemeente een aantal social designers in dienst. Daarnaast betrekken we social design-bureaus bij onze maatschappelijke vraagstukken. En om de olievlek van de belangrijke inbreng groter te maken, stimuleren we social design, bijvoorbeeld met de Talent Award. We ervaren elk jaar dat deze award talenten een vliegende start geeft in hun carrière. Mede dankzij de begeleiding die ze krijgen van het talentprogramma Design to Market om hun ondernemerschap te versterken. Heel belangrijk, want ondernemerschap en social design zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wat is effect van de award?

Het effect van de award is sterk. Sowieso voor de deelnemers. Veel van hen zijn uiteindelijk bij bureaus gaan werken op het gebied van social design. We zien ook dat betrokken social designers een natuurlijke ambassadeur worden van de award. En dat vertaalt zich in steeds meerdere opdrachten die worden opgepakt vanuit social design.

Ik ben sowieso elke keer verrast door de vraagstukken die social designers oppakken en hun oplossingen. Soms zijn de vraagstukken klein en concreet en bedenk je: waarom heeft niemand dit ooit eerder bedacht. Een andere keer is het vraagstuk heel complex en groots, waarbij het de boel in beweging komt en steeds meer partijen en bedrijven aanhaken.

Waarom is het zo belangrijk dat bedrijven gebruik maken van social design?

Veel opdrachten voor de award starten vanuit de gemeente, maar vaak hebben ze nog niet echt een eigenaar. Je moet dan zoeken naar een opdrachtgever die dit eigenaarschap op zich neemt. Bedrijven bijvoorbeeld, die hun corebusiness herkennen in het vraagstuk en er een businesscase van maken. Deze kruisbestuiving tussen social designers en bedrijven is iets wat we echt stimuleren vanuit de gemeente. Zij kunnen veel voor elkaar betekenen.

Tijdens gesprekken die ik heb met ondernemers of maatschappelijke organisaties, leg ik ze de kracht uit om te samenwerken met social designers. Organisaties en bedrijven denken vaak in termen van haalbaarheid of onhaalbaarheid, als ik het zo mag zeggen. In termijnen en financiële kaders. Designers rekken die kaders juist op door de grote lijnen en vergezichten te schetsen. Zij verruimen het blikveld van de ondernemers door ze breder te laten kijken dan hun eigen bedrijfsmodel.

En omgekeerd geldt hetzelfde: ondernemers zijn juist in staat om de ideeën van social designers concreet te maken. Zij kunnen de oplossingen van designers een boost geven door praktisch te denken, bijvoorbeeld hoe iets geproduceerd en vermarkt kan worden. Op die manier verrijken social designers en bedrijven elkaar.

Hoe kunnen bedrijven aansluiting vinden bij social designers?

Heel eenvoudig: door aan te sluiten tijdens het ondernemersontbijt van de Dutch Design Week. Deze vindt plaats op 24 oktober en valt samen met de uitreiking van de awards. Dit ondernemersontbijt is een mooi podium waar bedrijven en social designers elkaar ontmoeten. De genomineerde designers presenteren het vraagstuk en kunnen veel ondernemers verassen. Zij herkennen zich in de vraagstukken en de oplossingen die een designers schetst. Zij weten elkaar jaarlijks te vinden. Op pure inhoud, maar ook op relatie. Heel belangrijk, want voor echte oplossingen heb je elkaar gewoon nodig. Sterker nog: de maatschappij heeft deze gebalde krachten nodig, zodat er nieuwe oplossingen ontstaan voor complexe vraagstukken die dagelijks het nieuws overheersen.

Inschrijven dus! Waar kan dat?

Inschrijven voor het ondernemersontbijt kan via www.ondernemendeindhoven.nl/sdta. Op die website kun je ook de video’s van de genomineerden bekijken en een stem uitbrengen op je favoriet.

Bekijk de genomineerden van de Social design talent award ’24

  • Vere Vreeswijk
  • Project ‘Becoming climate-friendly journal ‘(hulpmiddel bij klimaattransitie)

  • Poorvi Garag
  • project ‘Peperduur’ (ontwerpend onderzoek naar koloniale verleden van zwarte peper)

  • Remke Timmermans
  • project ‘A place worth living in’ (opvang asielzoekers)

  • Sophie Smits
  • project ‘Een nieuw perspectief’ (sociaal economische daklozen)
Zoeken
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten