de Jong Duke: duurzaam innoveren met koffiemachines

WATT speurt naar bijzondere ondernemers, concepten en ideeën die een groter podium verdienen. Ditmaal treffen we Mechteld Petersen. Mechteld is Commercieel en Technisch Directeur bij familiebedrijf De Jong DUKE, verantwoordelijk voor sales, marketing en research & development.

Foto: Yara Dragt

Wat doet de Jong DUKE?

De Jong DUKE is een Nederlands familiebedrijf, opgericht in 1897. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van innovatieve, betrouwbare en gebruiksvriendelijke professionele koffiemachines voor de out-of-home markt. Onze R&D-afdeling heeft zijn eigen ingenieurs en softwareontwikkelaars die onze ConnectMe-connectiviteitstool en onze koffiemachines blijven vernieuwen. Zo bieden we onze klanten de meest gebruiksvriendelijke koffiemachine-ervaring. Onze vestigingen in Nederland en de Verenigde Staten leveren aan klanten over de hele wereld.

Een familiebedrijf, opgericht in 1897. Hoe is de Jong DUKE begonnen 125 jaar geleden?

Op 1 september 1897 heeft Johannes Marinus de Jong Azn. een hoefsmederij aan de Kerkstraat te Alblasserdam opgericht. Dat moment markeert de start van de onderneming die nu, 125 jaar later, nog altijd bestaat. Kernactiviteiten zijn metaalbewerking (de Jong TECHNICS) en sinds 1957 de ontwikkeling en productie van koffieautomaten (de Jong DUKE).

Wat kenmerkt de Jong DUKE?

Wij zijn trots op onze 4 kernwaarden: rentmeesterschap, betrouwbaarheid, samenwerking en innovatie. Vanuit rentmeesterschap hebben we als doel om goed te zorgen voor mens en milieu en verantwoord, duurzaam en milieubewust te handelen. Onze producten zijn betrouwbaar en van constante hoge kwaliteit. We maken gebruik van ieders kennis en ervaring om samen onze doelen te realiseren. Daarnaast werken we constant aan vernieuwing en verbetering. Onze koffiemachines hebben vele design-awards gewonnen de afgelopen jaren. Ook blijven we innoveren met onze eigen ConnectMe tool, waarbij data de centrale rol speelt.

Wat onderscheidt de koffiemachines van de Jong DUKE met ander machines?

Wij geloven in een intuïtief ontwerp dat onze producten gebruiksvriendelijk maakt voor klanten, consumenten en technici. Duurzaam en ontworpen volgens circulaire richtlijnen. Bovendien maken we machines die verbonden zijn met het internet, dankzij onze eigen ontwikkelde ConnectMe software. Hiermee kunnen onze klanten problemen op afstand zien en oplossen, waardoor een betere service tegen lagere kosten mogelijk is. Ook hebben ze inzicht in het gebruik en de consumpties die genomen worden. Met deze inzichten kan een reiniging worden ingepland tijdens daluren en kunnen machines in de energiebesparingsmodus gezet worden wanneer ze niet worden gebruikt. ConnectMe kan ook gebruikt worden voor communicatie-uitingen, merkvideo’s en advertenties. Onze nieuwste koffiemachine ROSA heeft zelfs een poll-functie. Polls kunnen eenvoudig worden aangemaakt en ingesteld in ConnectMe, de resultaten worden direct op het scherm van de machine getoond.

de Jong DUKE ontwikkelt zelf de zetsystemen, zoals de gepatenteerde CoEx brewer en de nieuwere CoEx XL brewer. De CoEx is de eerste brewer in een professionele koffiemachine die een zetproces aankan met zowel lage als hoge druk. Hierdoor is het geschikt om met één zetsysteem zowel koffie als espresso te bereiden, zonder concessies te doen aan de kwaliteit. CoEx XL biedt dankzij zelflerende software een perfecte controle over het zetproces, met koffie van barista-kwaliteit als resultaat.   

de Jong DUKE heeft duurzaamheid hoog in het vaandel zowel in productiefaciliteit, de productie zelf, maar ook de producten. Leg uit …

We produceren onze machines in een energie- en CO2-neutrale productieomgeving in Sliedrecht. Onze machines zijn ontworpen volgens onze circulaire ACT2-richtlijnen met gebruik van hoogwaardige en deels gerecyclede duurzame materialen. Dit zorgt ervoor dat machines gemakkelijk te repareren, te refurbishen en te recyclen zijn. Dit vermindert de milieu-impact gedurende hun hele levenscyclus. Wanneer onze machines worden aangesloten op ConnectMe, worden extra energiebesparende voordelen duidelijk. Klanten besparen tot 30% energie via een adaptieve energiebesparingsmodus, boven op de normale voorgeprogrammeerde energiebesparingsinstelling. ConnectMe analyseert gebruikerstrends op de machines en activeert automatisch de energiebesparende stand. Zo blijft de apparatuur operationeel wanneer dat nodig is.

Er is zelfs een koffiemachine met een front gemaakt van koffie. Vertel.

Vanuit ons ACT2 programma hebben we een eco-vriendelijke koffiemachine ontwikkeld. De deur is gemaakt van 100% gerecyclede materialen en het frontdesign van koffie-afval. Hierin zijn 30 kopjes koffie verwerkt. Het innovatieve koffiefront was een eerste stap om te experimenteren met de toepassing van biologisch afbreekbare componenten in het ontwerp van de apparatuur. Het materiaal komt van een Nederlandse startup die experimenteert met koffieafval om verschillende producten te ontwikkelen en te maken. Vervolgens wordt dit materiaal gevormd. Het front kan door middel van laser voorzien worden van een logo. Op deze manier blijft het front biologisch afbreekbaar. Zo zorgt de V’Éco voor een duurzame koffiebeleving op het werk.

Innovatieve technologie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de koffiemachines. Noem eens wat voorbeelden?

Onze ConnectMe applicatie maakt service op afstand mogelijk voor al je koffiemachines. Zo is het mogelijk om op afstand recepten of het menu aan te passen. Dit scheelt bezoeken en zorgt voor kostenefficiënt onderhoud van de koffiemachines. Het mooie is dat je dit voor alle koffiemachines in één keer kan doen. Ook kunnen we met ConnectMe het gedrag van de koffiemachine inzichtelijk maken. Wanneer er bijvoorbeeld een onderdeel vervangen moet worden of wanneer er een service moment nodig is.

Wat is jullie grootste uitdaging?

We houden ervan om creatieve oplossingen te bedenken voor alle kansen en uitdagingen, waarbij data een enorme rol gaat spelen. Zo streven we ernaar om de beste te worden in onze koffiemarkt. In Europa, Amerika en stiekem ook de rest van de wereld.

https://www.dejongduke.nl/

Search
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten