Regina Coeli: ‘beter communiceren komt de relatie met anderen ten goede’

WATT speurt naar bijzondere ondernemers, concepten en ideeën die een groter podium verdienen. Ditmaal treffen we Cindy van Herk van Language Institute Regina Coeli. Ook wel bekend als de Nonnen van Vught.

Wie is Cindy van Herk?
Ik denk dat mensen mij zouden typeren als een bezige bij die het beste gedijt bij het ontzorgen van mensen en die het belang van een klant zelden uit het oog verliest. Ik ben getrouwd met Jurgen, moeder van 2 pubers, werk al bijna 20 jaar bij Regina Coeli als manager Client Relations. Daarnaast run ik samen met Jurgen in onze woonplaats Oisterwijk een cateringbedrijf & kookstudio, dat zich richt op het hogere segment. Ik hoef me dus niet te vervelen. Mijn grootste uitdaging is dan ook de factor ‘tijd’.

Wat doet het Language Institute Regina Coeli?
Wij leren mensen beter communiceren in een vreemde taal en cultuur, zodat ze effectiever en succesvoller zijn in die doeltaal. We leren mensen dat ze op een authentieke manier hun boodschap kunnen overbrengen en dat komt hun relatie met anderen vaak ten goede.

Wie is Regina Coeli eigenlijk?
Regina Coeli is onze officiële naam en is kerkelijk Latijn voor ‘Koningin van de hemel’. In de volksmond staan we bekend als ‘De Nonnen van Vught’. Ons instituut is namelijk opgericht door de Zusters Kanunnikessen van de Heilige Augustinus in Vught. Ze maakten deel uit van een internationale onderwijscongregatie. Nog steeds gaat een groot deel van onze winst naar deze stichting die de gelden besteden aan meisjesonderwijs in ontwikkelingslanden.

Een taal leren doe je bij ‘De nonnen in Vught’. Zijn zij nog steeds beter dan de NTi’s en andere aanbieders van deze wereld?
Je kunt een training van Regina Coeli niet vergelijken met een kant-en-klare cursus van een andere opleider. Bij ons staat de cursist centraal, niet het cursusmateriaal. Wij stellen voor iedere cursist een training samen op basis van het beginniveau en de doelen. Leren doe je bij ons dan ook niet uit de boekjes. Iedere cursist krijgt taaltrainers toegewezen – allemaal native speaker – die de training verzorgen. Van ’s ochtends tot ’s avonds in ons instituut. En ja, dan leer je de taal echt een stuk sneller en beter dan wanneer je het uit een boekje of online moet oppikken.

Wat maakt de methode Regina Coeli bijzonder?
Naast de unieke methode, waar ik net al wat meer over vertelde, is ook onze locatie in Vught uniek. Ons instituut is een plek waar rust, reinheid en regelmaat regeren. Dat laten we dus ook in onze trainingen terugkomen.

Merk je dat taal leren nog belangrijker is geworden in deze tijd en in de Brainport-regio met zoveel culturen.?
We merken dat enerzijds door de globalisering grenzen vervagen, maar juist door de hoeveelheid aan culturen is het vaak een grote uitdaging om elkaar te blijven begrijpen. We zien in de Brainport regio een toename in de behoefte om Nederlands te leren. Naast onze trainingen in Vught waar je intensief Nederlands kunt leren, hebben we een aanvullend aanbod ontwikkeld op de High Tech Campus waarmee je in kleine stappen de taal leert. Dat maakt het leren van de taal laagdrempelig.

Het leren van een taal geeft zelfvertrouwen, het verbindt en zet mensen in beweging. Leg eens uit.
Je kunt in je moedertaal vaak krachtig communiceren. Dat wil je ook in een vreemde taal kunnen. Daarvoor is zelfvertrouwen cruciaal. Wij geven dat door cursisten te leren hoe ze het best kunnen communiceren in een andere taal en cultuur en dat je best fouten mag maken. Als je elkaars taal en cultuur beter begrijpt, bouw je een band met mensen op. Op die manier zorgen taal en cultuur voor verbinding. Er is nog zo’n verbinding waar ik blij van word: dat is eten! Gezellig tafelen met eten en drinken zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt met elkaar. Ik kan enorm genieten van die tevreden gezichten aan tafel!

Sinds 2021 is gebarentaal een officiële taal in Nederland. Is gebarentaal universeel en kun je dit ook in een andere taal leren?
Elk land heeft zijn eigen gebarentaal. Bij Regina Coeli kunnen cursisten kennismaken met Nederlandse gebarentaal via onze gebaarista’s. Dat zijn mensen met een auditieve beperking die ons met liefde voorzien van een heerlijke cappuccino, flat white of een ander drankje. In een kort filmpje bij de bar leert de cursist wat het juiste gebaar is en kan zo direct met de gebaarista communiceren. Wij vinden het fijn om op deze manier iets te doen aan de bekendheid van gebarentaal.

Wat staat er nog op de bucketlist van Language Institute Regina Coeli?
Er komen regelmatig bekende Nederlanders naar Regina Coeli om een taal te leren. Ik heb nog wel een bucketlist met mensen die ik graag in Vught zou willen ontvangen, maar dat houden we natuurlijk geheim 😉.

Zoek
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten