Renee Frankhuizen: ‘Voor Scherp Eindje had ik nog nooit een mes geslepen’

Regio Brainport barst van de hightech, maar ook van ambachtelijke ondernemers. Van ijssalons en meubelmakers tot kledingzaken en patisserieën. Hoe ziet een dag in hun leven eruit? En wat drijft hen? In “WATT MAAK JIJ” geven we je een kijkje achter de schermen bij deze gepassioneerde vakmensen en hun bedrijven.

tekst: June Captain

In deze editie spreken we met Renee Frankhuizen, ook wel bekend als ex-drummer van de band Slagerij van Kampen. Tegenwoordig is Renee de drijvende kracht achter ‘Scherp Eindje’ op Sectie C, waar ze elke woensdag en zaterdag de messen van Eindhoven slijpt. Bij binnenkomst hoor je het geruststellende geluid van messen die over Japanse slijpstenen glijden, terwijl een digitaal haardvuurtje voor extra sfeer zorgt. Maak kennis met deze bijzondere ambachtsvrouw en haar passie voor scherpte.

Waarom ben je gaan messenslijpen?

“Toen corona uitbrak, viel de culturele sector en het onderwijs stil en kon ik niet meer optreden of lesgeven. Ik had ineens veel tijd over. Ondernemerschap heeft me altijd getrokken, alleen had ik er tot dusver nooit tijd voor. Ik kreeg ineens de kans om ergens mee te beginnen. Ik houd van koken, dus mijn eerste gedachte ging uit naar soep maken en verkopen. Maar de horeca was natuurlijk ook dicht en restaurants hadden het al hartstikke moeilijk. Dat was dus geen optie. Toen dacht ik: mensen koken thuis veel, net als ik, en wat gebruiken ze daarvoor? Messen!”

Hoe begon ‘Scherp Eindje’ voor jou?

“Ik had nog nooit messen geslepen voordat ik begon met mijn slijperij. Ik had gelijk twee stenen gekocht toen ik op het idee was gekomen en dat was liefde op het eerste gezicht. Het was warm weer toen ik de eerste messen sleep in mijn tuin. Uiteraard moesten mijn eigen messen er als eerste aan geloven. Het was fantastisch en ik wilde meteen meer weten. Uiteindelijk heb ik de messen van de hele buurt geslepen. Mensen konden toen een ‘centje voor de missie’ achterlaten in een blik op tafel. Uiteindelijk heb ik niks geleend bij de bank en alles zelf bij elkaar geslepen.”

Gelukkig heb je alle tien je vingers nog…

“Soms snijd ik wel in mijn handen, hoor. Op mijn duim is er ooit een stukje afgevlogen. Dat is wel een vies verhaal, maar die heb ik er toen weer op laten plakken.”

Wat maakt jouw ambachtelijke onderneming uniek?

“Ik denk dat ik in deze regio de enige ben die Japans slijpt. De zorgvuldigheid waarmee Japanners met de messen omgaan, trekt mij. Ik vind slijpen ook gewoon echt ongelofelijk leuk, in mijn vrije tijd slijp ik nog. Daarnaast vind ik het ambachtelijke heel bijzonder. Ambacht betekent dat je iets creëert. Je maakt of repareert iets met je handen, dat vind ik mooi.”

Hoeveel betaal je om een mes te laten slijpen bij Scherp Eindje?

“Dat ligt eraan hoe lang het mes is, meestal liggen de prijzen tussen 7,50 euro en 12,50 euro. Voor een mes waarvan ik de punt moet restaureren of voor een kartelmes vraag ik wat meer. Gelukkig is mijn onderneming vrijgesteld van BTW, waardoor de prijzen niet zo hoog liggen. Ik verdien er niet veel aan, aangezien ik met elk mes tussen de 20 en 30 minuten bezig ben. Daarvan moet ik dan bijvoorbeeld ook de huur van mijn slijperij en nieuwe stenen betalen. Als het mes gerestaureerd moet worden, ben ik er soms wel een uur mee bezig. Maar het moet goed zijn, het mes moet in de staat blijven waarin het ooit bedacht is. Ik geef ook messenslijp-workshops, waardoor er wat meer geld binnenkomt.”

Wat voor soort mensen laten hun messen slijpen bij jou?

“Ik slijp wel eens voor restaurants en dan komen ze 15 tot 20 messen langsbrengen. Dan moet ik snel zijn, want ze hebben die messen ook weer nodig. Ze kunnen dan messen lenen om de tijd te overbruggen. Particulieren komen meestal met twee of drie messen, of een favoriet mes. Vooral oude messen vind ik mooi. Die hebben een ziel.”

Wat heb je geleerd uit het ondernemerschap?

“Ondertussen heb ik al een hele poos mijn eigen slijperij en daar ben ik heel trots op. Ik heb die kans met beide handen aangepakt en hard gewerkt. Ik kwam erachter dat ondernemerschap betekent ‘werken aan jezelf’. Jezelf blijven vernieuwen en opnieuw uitvinden. Ik duik nog steeds de materie in om mijn techniek te verbeteren, zoals nieuwe staalsoorten.”

Zoeken
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten