Che Dona Luce: limoncello uit de Lichtstad
- 3 min leestijd
WATT speurt naar bijzondere concepten en ideeën die een groter podium verdienen. Ditmaal treffen we Harrie Vet en Nick van den Nieuwenhof van Che Dona Luce.
Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Wij zijn Harrie Vet (34) en Nick van den Nieuwenhof (25), geboren en getogen Eindhovenaren. En we wonen allebei nog altijd in de Lichtstad. Nick heeft zijn eigen schildersbedrijf en Harrie werkt als buitendienst accountmanager voor MCB Nederland. We hebben een passie voor Italië en voor het bourgondische leven. Ook sport is voor ons belangrijk, Nick voetbalt bij V.v. Acht; Harrie doet crossfit en fitness bij Sparck Sportclub.
Wanneer wisten jullie: ‘wij gaan een limoncello maken?’
We zaten eens te eten bij Antonio’s in Eindhoven. We genoten enorm van het eten. Tijdens de tweede limoncello bij de koffie ontstond het idee om samen zo’n drankje te maken. Het duurde enkele maanden voordat we startten, omdat we nog niet het juiste recept hadden. In de zomer van 2020 was Harrie met zijn vriendin in Toscane op vakantie en liep hij tegen het originele Italiaanse recept aan. Hij laadde de auto vol met citroenen en alcohol en we begonnen in Eindhoven met proefdraaien.
Wat was de grootste uitdaging in het hele ontwikkelingstraject?
Constante kwaliteit leveren en de perfecte biologische citroenen vinden. Limoncello maken is op papier een redelijk eenvoudig proces, maar in onze eerste 3 jaar hebben we toch veel nieuws geleerd. Nu weten we precies wat we doen en we hebben de kwaliteit volledig onder controle. Vooral in het eerste jaar hebben we veel geleerd, mede dankzij onze partner Philips Fruittuin. Een fruitexpert waarop we kunnen bouwen.
Proef je een beetje Eindhoven in jullie limoncello?
Leuke vraag! Limoncello Che Dona Luce betekent limoncello die licht geeft. Als je de diepvries oplicht, zie je onze fles met lampje en met limoncello van citroenen uit de Philips Fruittuin. Dan proef je de Lichtstad zeker wel.
Wie of wat inspireert jullie als ondernemer?
Onze ondernemende omgeving. Meerdere vrienden om ons heen ondernemen. Eentje heeft de grootste kofferzaak van Nederland, een ander helpt mensen aan de perfecte orthopedische schoenen en weer een ander bouwt busjes om tot fantastische campers. Daarnaast spreken we veel met Carlos Faes van de Philips Fruittuin. Met hem kunnen we goed kunnen sparren over allerlei ideeën en visies. Hij heeft ook een geweldig bedrijf met een boomgaard, pannenkoekenhuis, landwinkel en event-ruimtes.
Welke belangrijke les hebben jullie geleerd als ondernemer?
Als je ergens in gelooft, wordt dit uiteindelijk werkelijkheid. Het visualiseren van de stip op de horizon is een les die iedereen zou mogen leren. Daarnaast zien we een probleem als een moment waarvan je kunt leren en groeien. We hebben geleerd hier niet bang voor te zijn, maar juist op zoek te gaan naar oplossingen. We worden steeds creatiever.
Wat willen jullie startende ondernemers meegeven?
Blijf dicht bij je gevoel bij het maken van keuzes en kijk niet te veel naar anderen. Mocht je ergens niet uitkomen, kijk dan of je netwerk je verder kan helpen! Oja, mocht je vastlopen, drink een ijskoude limoncello.
Wat staat er op de bucketlist van Che Dona Luce?
Een eigen citroenboomgaard op Sicilië of de Amalfi-kust. Inclusief landhuis en gastverblijf, zodat vrienden en familie kunnen genieten van Italië en samen met ons heerlijke Limoncello kunnen maken. En drinken natuurlijk.
Waar staat Che Dona Luce over 5 jaar?
Dan zijn we als grootste limoncello-maker van Nederland de wereld aan het veroveren, onder andere met onze lichtgevende limoncello. Daarnaast is ons assortiment dan uitgebreid met meerdere smaken.
Tot slot, waarom moeten ze in Italië echt een keer Che Dona Luce proeven?
Wij hebben begin 2023 met onze limoncello de gouden medaille gewonnen op de International Wine and Spirit Competition (IWSC) in Londen. Beau van Erven Dorens vond hem lekker en dronk hem live in zijn show. Reden genoeg om hem aan te bieden aan Italianen, toch?