Burst your Bubble. Door Ilse Wouters en Ineke Hurkmans

Op donderdag 21 september vindt in Eindhoven de kick-off plaats van Burst your Bubble. Initiatiefnemers Ineke Hurkmans en Ilse Wouters gaan samen met locals en internationals bruggen bouwen. Op hun geheel eigen wijze roepen ze hen op om uit hun bubbel te stappen en een ander te ontmoeten. Waarom? Omdat dit waardevol is voor mensen die eenzaam zijn. En dat zijn er steeds meer, volgens Ilse en Ineke.  

Ilse en Ineke, kunnen jullie je kort voorstellen voor diegenen die jullie nog niet kennen.

Ik ben Ineke, een Eindhovense ondernemer en founder van Jump Movement. Ik werk altijd aan projecten die zorgen voor meer verbinding, zelforganisatie en zelfbekrachtiging. Voor organisaties zijn dat vaak innovatieve vraagstukken die met mensen te maken hebben; in het sociaal maatschappelijke veld gaat het vaak over inclusie, empowerment, arbeidsmarkt-innovatie en meer verbinding tussen verschillende groepen mensen.

Ik ben Ilse Wouters. Theatermaker, trainer, ondernemer en eigenaar van de Ilse Wouters Academy in Eindhoven. Ik geef trainingen op het gebied van presenteren, teamdynamics en storytelling. Daarnaast maak ik al jaren theater met mensen from all over the world. De Academy is een soort ontmoetingsplek geworden voor internationals. Met mijn theaterachtergrond werk ik op een speelse, praktische en uiterst effectieve manier aan gedragsverandering. Theater verbindt enorm.

Hoe is Burst your Bubble ontstaan?

Burst your Bubble ontstond uit een vraag van de gemeente Eindhoven om een project te bouwen dat inspeelt op het thema eenzaamheid. We ontdekten dat een grote groep mensen in Eindhoven zich vaak eenzaam voelt. We kozen voor de verbinding tussen internationals en locals. Deze ontbreekt nog té vaak.

Wat is de kracht van jullie samenwerking?

We zijn beiden zeer creatief, hebben veel energie en we denken graag buiten de lijntjes. In dit project kunnen we onze krachten bundelen; Ilse zorgt voor de theater-component en Ineke is de projectleider. Zij zorgt met haar interactieve Jump Movement gespreksmethode voor hart-rakende verbindingen.

Waarom is eenzaamheid een belangrijk thema?

Cijfers wijzen uit dat het thema eenzaamheid steeds groter wordt. In Eindhoven ervaren meer dan 50% van de inwoners geregeld eenzaamheid. Dat heeft voor de mensen, hun omgeving en voor de stad grote gevolgen.

Voor wie is Burst your Bubble in het bijzonder?

Deze versie van Burst your Bubble is met name voor iedereen die in de regio Eindhoven woont en vanuit een ander land hier is gekomen. We zijn er dus voor de international en voor de local.

Hoe ziet het programma eruit?

We starten met een kick-off bij Ilse Wouters Academy waar we een interactief theater gaan meemaken. Alledaagse onderwerpen die internationals en locals ervaren in de (afwezige) verbinding komen langs. Luchtig, laagdrempelig en leuk.

Daarnaast staat er een try-out van de Jump Movement gespreksmethode op het programma. Die wordt vervolgens nog 3x georganiseerd, zodat mensen meerdere malen in gesprek komen met elkaar. Die drie avonden zijn open voor iedereen.

Aan het eind is er een ‘Train de trainer’ voor iedereen die zelf wil leren faciliteren en misschien wel wil meewerken aan een volgende serie.

Burst your Bubble is ook te boeken voor organisaties die dit voor hun eigen mensen op maat gemaakt willen aanbieden.

En waarom werkt jullie aanpak?

We brengen een stevig thema op een lichtvoetige manier onder de aandacht. Het is geen hoog-over verhaal, maar juist gebaseerd op dagelijkse ervaringen. Zo leren deelnemers zichzelf en anderen kennen. Er ontstaan verbindingen en werelden gaan open voor elkaar.

Tot slot, waar kunnen geïnteresseerden zich melden?

Op burstyourbubble.nl. Voor de kick-off zijn 80 plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.

Zoek
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten