Verdikkeme!, verplicht leesvoer over ondergewicht

Stel, je kampt met ondergewicht. Dan is de kans groot dat je zoektocht naar een oplossing doodloopt. Want ondergewicht is in onze maatschappij onderbelicht. Vrijwel niemand heeft het erover. En een platform, zoals een patiëntenvereniging, is er niet. Een slechte zaak, volgens Kris de Prins. Want ruim 400.000 Nederlanders lijden eronder. En het is minstens zo gevaarlijk voor je gezondheid als obesitas, een aandoening die wél alle aandacht krijgt. Reden voor Kris om het 100% eetbare boek Verdikkeme! uit te brengen, een uniek exemplaar. Daarmee krijgen mensen met ondergewicht de aandacht die hun gezondheid verdient.

Crowdfunding voor Verdikkeme!
Verdikkeme! is een boek met ervaringsverhalen van mensen die wel een onsje meer kunnen gebruiken. Het boek beschrijft wat ondergewicht is, hoe dit in het lichaam werkt en wat je kunt doen om het tij te keren. Daarbij helpt Verdikkeme! om het gesprek over ondergewicht met elkaar te voeren. En als je het uit hebt, kun je het boek opeten. Verdikkeme! is namelijk het eerste eetbaar boek. Als verplichte kost voor een urgent gezondheidsprobleem.

Om de productie van Verdikkeme! mogelijk te maken, heeft Kris je hulp nodig. Het boek is een kostbare productie wat betreft materiaal en inzet van mensen. Via crowdfunding hoopt Kris € 10.000,- op te halen om een deel van de kosten van de eerste oplage te dekken.Kris: “Als schrijver van het boek, én vooral als ervaringsdeskundige, ervaar ik dat ondergewicht niet leeft in onze maatschappij. Toch heeft ruim 2% ermee te maken, om uiteenlopende redenen. Mensen denken al snel aan een eetstoornis, maar onderliggend zijn er veel meer oorzaken. Eenzaamheid bijvoorbeeld, waardoor iemand minder goed voor zichzelf zorgt. Een andere oorzaak is een stofwisselingsprobleem of een lichaam dat hard moet werken om te herstellen van brandwonden. De onderliggende redenen zijn zeer uiteenlopend, maar dat maakt het probleem niet minder urgent.”

“Zelf kampte ik jaren geleden met ondergewicht vanwege een chronisch darmprobleem. Mijn oplossing lag in een operatie om een slecht stuk darm te verwijderen. Daarna vond ik langzaamaan de weg omhoog door mondjesmaat weer te starten met eten. Daarnaast moest ik sporten voor meer spieropbouw. Intussen maakte ik mezelf helemaal gek en was ik dagelijks gefocust op de cijfers op mijn weegschaal. Het hele traject heeft jaren geduurd en dat had ik nooit alleen kunnen realiseren.”

“Gericht advies en ondersteuning hebben mij er bovenop geholpen. En dat gun ik iedereen die met ondergewicht kampt. Om welke reden dan ook. Dit begint met het bespreekbaar maken van het onderwerp. Uiteindelijk hoop ik dat dit leidt tot een soort patiëntenvereniging waar mensen terecht kunnen. Bijvoorbeeld voor broodnodig advies of lotgenotencontact. Want de groep die eronder lijdt, is kleiner dan het aantal mensen met overgewicht, maar het probleem is minstens zo groot.”

Search
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten