‘kijk minder naar diploma’s en werkervaring, en meer naar de mens zelf’
- 4 min leestijd
WATT speurt naar bijzondere ondernemers, concepten en ideeën die een groter podium verdienen. Ditmaal treffen we Jeroen van der Made van Createment.
Laten we beginnen met Jeroen van der Made, wie ben je?
39 jaar geleden geboren in Eindhoven. Ik heb een relatie met Juke, die huisarts is in Aalst en samen hebben wij 3 zoons: Jelte, Mats en Teun. Ik ben liefhebber van sport. Ik heb twee marathons gelopen, maar mijn echte passie zit in de tennissport. In oktober ben ik 10 jaar de ondernemer achter mijn bedrijf Createment.
En wat is Createment?
We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen hoe lastig het is om goed IT-personeel te vinden. Helemaal als je ook nog eens mensen zoekt die echt passen bij je cultuur. Tegelijkertijd zijn duizenden bedrijven op zoek naar precies dezelfde mensen. De schaarste is groter dan ooit en IT-professionals zijn op dit moment de meest gewilde beroepsgroep in Nederland. Voor iedere vijftien junior-vacatures is er slechts één gediplomeerd IT’er beschikbaar. Ons advies? Stop met zoeken.
Het speuren naar IT-talent nemen wij graag van je over. Sterker nog, het is onze specialiteit. We don’t play the game. We change the game. Naar diploma’s en jaren werkervaring kijken we niet. Wij selecteren op leervermogen, aanleg, skills, analytische kracht, logica en persoonlijkheid. Alleen met kandidaten die ons weten te overtuigen gaan wij het selectieproces in. Een traject waarin het allergrootste talent altijd komt bovendrijven. Altijd.
Wat beteken jij voor dit mooie bedrijf?
Aan mij de schone taak ervoor te zorgen dat we meer bedrijven overtuigen van onze aanpak. Daarnaast denk ik dat je als founder de taak hebt om de cultuur van je bedrijf te bewaken. Ik ben het bedrijf ooit met een visie begonnen, deze wil ik graag blijven omarmen en uitdragen.
Technisch talent, is die vijver niet aardig aan het opdrogen?
Klopt, de Nederlandse arbeidsmarkt is erg krap. In het FD stond recent nog een artikel waarin stond dat deze krapte gaat oplopen naar 1,4 miljoen vacatures. Daarnaast zie je dat er een heel grote groep mensen opgeleid is of wordt voor beroepen die veranderen of niet meer bestaan. Ik denk dat een deel van de oplossing ligt in het kijken naar skills en ambitie. En in omscholing naar krapteberoepen. Gek genoeg is er ook nog een hele groep ‘ouderen’ die niet aan de slag komen. Daarom vind ik het gaaf om te kunnen zeggen dat recent wij twee 60-plussers hebben omgeschoold naar een Software Development-rol binnen een gemeente.
Ik geloof erin dat je anders naar het tekort moet kijken. Want dat tekort, dat creëren we helemaal zelf. Als ik een vacature online zet voor IT-rollen dan krijg ik 150 sollicitanten per week. De mensen met een passie voor IT zijn er dus wel degelijk.
Jullie kijken niet zozeer naar diploma’s en werkervaring. Waar let je juist wel op?
Voor ons is ons Talent-ID Assessment leidend. Hiermee testen wij of mensen in staat zijn om heel snel IT-vaardigheden aan te leren. Inmiddels hebben wij hier duizenden mensen mee getest en is de voorspellende waarde van onze test heel groot. We kunnen met 100% zekerheid zeggen dat iemand die deze test haalt, het talent heeft om het vak snel te leren. Maar het gaat niet alleen om hersencapaciteit. Wij kijken ook naar de ‘fit’ met de organisatie. Dat is misschien wel het meest bepalende onderdeel van het succes. Onze trainees moeten echt tot in de tenen gemotiveerd zijn om ons traject aan te gaan en bovendien heel graag bij de opdrachtgever willen werken. Bij enige twijfel doen wij het niet. Datzelfde vragen wij van onze opdrachtgevers. Het resulteert in een slagingspercentage van bijna 98%.
Hoezeer staat de nieuwe generatie talenten anders in hun loopbaan?
Goede vraag. Ik denk dat mensen zich heel graag blijvend willen ontwikkelen. Een traineeship wordt vaak gezien als een mooie opstap voor jonge mensen. Maar wij richten ons ook op mensen die al wat verder zijn in hun carrière. Hier zie je dat mensen steeds bewuster kiezen iets te gaan doen wat ze leuk vinden en waar hun passie ligt. Ik vind werkgeluk een beetje een jeukterm, maar dat is wel wat steeds meer mensen zoeken. Daarom zie je veel switchers.
Welke onbenutte kansen zien jullie in de markt?
Een onbenutte kans is eigenlijk het omarmen van onze aanpak. Ik zie nog te veel dat mensen kijken naar diploma’s en werkervaring en te weinig naar de mens zelf. Dat is ook logisch, omdat het heel lastig is nieuwe zekerheden in een sollicitatieprocedure in te bouwen. Daar zit in mijn ogen ook de grootste kans. Zorg voor een goede test op technisch en persoonlijk vlak en kijk echt naar de mens zelf. Zie je hem of haar in je bedrijf rondlopen? Zie je de passie voor het vak en jouw bedrijf bij iemand? Als je het zo aanpakt, dan kan het eigenlijk niet misgaan en ontstaan er bijzonder mooie nieuwe kansen. Daar ben ik van overtuigd.
En welke uitdagingen komen jullie tegen?
Dat raakt bovenstaande natuurlijk. In mijn ogen is het de grootste uitdaging om inhurende managers te overtuigen anders te durven kijken naar talent. Om ze vervolgens te overtuigen van onze aanpak en de kwaliteit daarvan.
Hoe blijf jij jezelf uitdagen als professional?
Ik daag mezelf graag uit in sport. Of dat nou met een marathon, triatlon of een andere sportactiviteit is. Op professioneel vlak laat ik me begeleiden door een coach die ervoor zorgt dat ik mee kan groeien met mijn bedrijf. Daarnaast laten wij ons adviseren door een raad van advies, waarin een CIO en een Professor van Nyenrode Business Universiteit zetel hebben.
En met wie uit de Brainport-regio wil je graag eens een koffie drinken, en waarom?
Met Jeroen Dijsselbloem, onze burgemeester. Ik zou graag eens met hem brainstormen over de vraag hoe wij alle mensen in onze regio mee kunnen laten profiteren van de ontwikkelingen die er nu zijn. Dit omdat ik weet dat er genoeg onbenut potentieel rondloopt. Met hem maak ik graag een plan om ook deze mensen mee te laten doen.
Tot slot, wat moeten mensen weten over jou wat haast niemand weet?
Dat ik stiekem de snoeppot van de kinderen leegeet als ik de kans krijg ;-).