Quintijn Lohman over Cantine Theater

Brainport is meer dan hightech en innovatieve internationals. Het grote geluk van de regio vinden we ook bij kleine ondernemers. Bijvoorbeeld bij Quintijn Lohman, creator, artiest en een van de vrijwilligers bij Cantine Theater in Budel-Dorplein

Tekst: Mariska Pinxt
Beeld: Charlotte Grips

Niet de roem, maar de emotie

Mijn buurvrouw van 80 wees mij op het oude vervallen Cantine Theater. Ze had gehoord dat ik met verschillende bekende artiesten had gespeeld en wellicht iets voor het theater kon betekenen. Ik ben gaan kijken en maakte kennis met een aantal vrijwilligers. Vanwege corona hadden ze weinig werk en daarom de tijd om het oude theater weer nieuw leven in te blazen. Voor mij zijn zij de echte helden. Over alles is tot in de puntjes nagedacht om er weer een kloppend hart van te maken. De kleur rood op de muur past precies in de beleving van het theater van vroeger. Ik werk er nu als vrijwilliger en houd me bezig met de programmering. En wanneer mogelijk treed ik op met mijn band Tigre Blanco.

Als kind trad ik al op voor mijn ouders. Gehuld in kleding van mijn moeder en met een tennisracket als gitaar. Een plaat uit hun collectie – Once upon a time in the west van Ennio Morricone loopt als een rode draad door mijn muzikale leven. Ik begon met het maken van rockmuziek, maar dat was uiteindelijk niet mijn pad. Ik werkte ook ooit voor Toon Hermans als kabeltrekker en podiumbouwer. Zodoende kwam ik in de coulissen terecht, maar Toon maakte me duidelijk dat het terrein van de artiest is. Daar had ik niets te zoeken. Maar juist daar werd ik gegrepen door het theater virus.

Mijn moeder heeft me als kind willen beschermen en vond mijn harde muziek niks, Ik heb er zelf voor moeten vechten om te komen waar ik vandaag sta. Ik heb de stap genomen om in het licht te staan. Vijf jaar geleden is ze overleden. Ze heeft me nog zien schitteren met Tigre Blanco op grote podia en was getuige van de aanzet naar mijn theaterproducties zoals Club Salvador. Mijn moeder is trots heengegaan.

Het Cantine theater is nu af. Hoe mooi zou het zijn als ik daar straks sta met mijn eigen band en ik het publiek mag meenemen in mijn eigen sprookjeswereld.

Zoek
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten